Skip to content

Συνέντευξη για Μεταπτυχιακό: Απαντήσεις στις 10 συχνές Ερωτήσεις

Σε αυτό το άρθρο οι experts μας (recruiters, admission officers και άτομα που εργάζονται σε πολυεθνικές), με την επαγγελματική εμπειρία τους, συγκέντρωσαν πληροφορίες από τις εμπειρίες τους και δημιούργησαν αυτό το άρθρο. Αν θέλετε να πετύχετε σε μία συνέντευξη για μεταπτυχιακό, διαβάστε τη λίστα με τις πιό συχνές ερωτήσεις που υπάρχει σε αυτό το άρθρο.

Εάν θέλετε να είστε 100% έτοιμοι, με υπηρεσίες προσαρμοσμένες σε κάθε έναν από εσάς, επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Συνέντευξη για μεταπτυχιακό πρόγραμμα – συχνές ερωτήσεις

Μπορείτε να επιλέξετε την ερώτηση για τη συνέντευξη που σας ενδιαφέρει και να δείτε απευθείας την απάντηση:

  1. Γιατί αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα;
  2. Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας;
  3. Τι θα προσφέρετε σε αυτό το πρόγραμμα;
  4. Πώς θα ανταπεξέλθετε σε αυτό το πρόγραμμα;
  5. Πώς έχετε συνεργαστεί με άλλους;

Συνέντευξη για μεταπτυχιακό ερωτήσεις – απαντήσεις

Προφανώς για να είστε εδώ ψάχνετε απατήσεις σε ερωτήσεις για μεταπτυχιακό. Οι ερωτήσεις για μια συνέντευξη για μεταπτυχιακό θα διαφέρουν ανάλογα με το πρόγραμμα στο οποίο κάνετε αίτηση. Βέβαια είτε μια συνέντευξη για μεταπτυχιακό στο ΠΑΠΕΙ ή στο ΟΠΑ ή ακόμη και στο LSE, LBS, θα έχει κοινά στοιχεία.

Προσοχή! Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μπορεί ο εξεταστής σας να αποφασίσει να σας μιλήσει στα αγγλικά ακόμη και αν πρόκειται για ελληνικό πρόγραμμα, να είστε έτοιμοι και για αυτό το σενάριο και να απαντήσετε στις ερωτήσεις σε μία άλλη γλώσσα.

Αν θέλεις να βρεις δουλειά χωρίς να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ, μπες στον δωρεάν οδηγό για βιογραφικό σημείωμα.

Πώς να προετοιμαστείς για τη συνέντευξη μεταπτυχιακού.

Γιατι επελεξα αυτο το μεταπτυχιακο;

Σε αυτή τη περίπτωση, είναι σημαντικό να δείξετε ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα αυτό. Ξεκινήστε περιγράφοντας την εκπαίδευσή σας, την εργασιακή σας εμπειρία ή άλλα σχετικά προσόντα ή επιτεύγματα που αποδεικνύουν την θέληση σας να εξειδικευτείτε στον τομέα.

Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να συζητήσετε τα ενδιαφέροντά σας στον τομέα και ποιες πτυχές του σας αρέσουν. Τέλος, δείξτε ότι έχετε κίνητρο και δεσμεύεστε να ακολουθήσετε μια καριέρα σε αυτόν τον τομέα και εξηγήστε γιατί πιστεύετε ότι είναι το κατάλληλο για εσάς.

Για να ενισχύσετε την απάντησή σας, δώστε συγκεκριμένα παραδείγματα και λεπτομέρειες. Μιλήστε συγκεκριμένα για το πώς σκεφτήκατε να κάνετε αίτηση, τί διαβάσατε ακόμη και τι μαθήματα επιλογής επιλέξατε και σίγουρα το τι σκοπεύετε να κάνετε μετά το πανεπιστήμιο.

Εναλλακτικά μπορεί να σας κάνουν την ίδια ερώτηση με άλλη διατύπωση:

Γιατί αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα και όχι κάποιο άλλο;

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας;

συνεντευξη για μεταπτυχιακο ερωτησεις απαντησεις

Ουσιαστικά σας ρωτάνε “Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας και πώς θα σας βοηθήσει αυτό το πρόγραμμα να τους πετύχετε;”

Ξεκινήστε συζητώντας τους μακροπρόθεσμους στόχους σας και πώς το πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται με αυτούς τους στόχους. Να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που ελπίζετε να αποκτήσετε από το πρόγραμμα και πώς αυτές οι δεξιότητες θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους της σταδιοδρομίας σας.

Δείτε και υπόδειγμα βιογραφικού στο LinkedIn.

Είναι επίσης σημαντικό να δείξετε την κατανόησή σας για τον κλάδο ή τον τομέα στον οποίο ελπίζετε να εργαστείτε και πώς το πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις σε αυτόν τον κλάδο.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη συζήτηση συγκεκριμένων μαθημάτων ή ευκαιριών μάθησης που σχετίζονται ιδιαίτερα με τους στόχους της σταδιοδρομίας σας ή την επισήμανση της σπουδαιότητας του δικτύου αποφοίτων – alumni του προγράμματος και των συνδέσεων που ελπίζετε να κάνετε μέσω αυτού.

Εναλλακτικά μπορεί να σας κάνουν την ίδια ερώτηση με άλλη διατύπωση:

Πώς βλέπετε τον εαυτό σας 5 χρόνια μετά το πρόγραμμα;

Συνέντευξη για Μεταπτυχιακό

Πώς μπορείς να συνεισφέρεις στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα;

Ξεκινήστε την απάντησή σας εξηγώντας γιατί επιλέξατε να ακολουθήσετε μεταπτυχιακό σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείξετε ότι έχετε σαφή κατανόηση του προγράμματος και των πιθανών οφελών του για την καριέρα σας.

Είναι επίσης σημαντικό να εξηγήσετε τα προσωπικά σας κίνητρα για την επιδίωξη μεταπτυχιακού τίτλου. Σκεφτείτε πώς το πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται με τους μακροπρόθεσμους στόχους σας και τι ελπίζετε να κερδίσετε από τις σπουδές σας.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάπτυξη εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων, την επέκταση του επαγγελματικού σας δικτύου ή την αλλαγή σταδιοδρομίας. Να είστε συγκεκριμένοι και να αποφεύγετε τις γενικές απαντήσεις, καθώς αυτό θα δείξει ότι έχετε βάλει σκέψη και προσπάθεια στην απόφασή σας να ακολουθήσετε αυτό το πτυχίο.

Τέλος, τονίστε τη δέσμευσή σας στο πρόγραμμα συζητώντας τυχόν βήματα που έχετε κάνει για να προετοιμαστείτε για αυτό. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει διεξοδική έρευνα του προγράμματος, παρακολούθηση ενημερωτικών συνεδριών ή διαδικτυακών σεμιναρίων ή επικοινωνία με σημερινούς ή πρώην μαθητές για να μάθουν περισσότερα για τις εμπειρίες τους.

Εναλλακτικά μπορεί να σας κάνουν την ίδια ερώτηση με άλλη διατύπωση:

Γιατί αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα και όχι κάποιο άλλο;

Πώς αποφασίσατε να κάνετε αίτηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Τι ελπίζετε να κερδίσετε από αυτό το πρόγραμμα – τη διαδικασία;

Γιατί εσάς;

Πώς θα ανταπεξέλθετε σε αυτό το πρόγραμμα;

ερωτησεις για μεταπτυχιακο

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για το μεταπτυχιακό, είναι σημαντικό να δείξετε την ικανότητά σας να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά το χρόνο σας και να δίνετε προτεραιότητα στις εργασίες.

Ξεκινήστε αναγνωρίζοντας ότι η παρακολούθηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου είναι μια σημαντική δέσμευση και ότι κατανοείτε τη σημασία της εξισορρόπησης των απαιτήσεων του προγράμματος με άλλες ευθύνες στη ζωή σας.

Στη συνέχεια, συζητήστε συγκεκριμένες στρατηγικές που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε για να εξισορροπήσετε τις δεσμεύσεις σας, όπως η ανάπτυξη ενός προγράμματος μελέτης, η ιεράρχηση των εργασιών και η αφιέρωση καθορισμένου χρόνου για άλλες ευθύνες όπως η εργασία, η οικογένεια ή τα προσωπικά χόμπι.

Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να επισημάνετε τυχόν εμπειρίες που είχατε στο παρελθόν, όπου είχατε διαχειριστεί με επιτυχία πολλαπλές ευθύνες και πώς σκοπεύετε να εφαρμόσετε αυτές τις δεξιότητες στις σπουδές σας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς σχετικά με τους περιορισμούς σας και να επικοινωνείτε τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με την εξισορρόπηση των δεσμεύσεών σας. Με αυτόν τον τρόπο, επιδεικνύετε αυτογνωσία και προθυμία να αναζητήσετε υποστήριξη όταν χρειάζεται, κάτι που μπορεί επίσης να είναι πλεονέκτημα σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Εναλλακτικά μπορεί να σας κάνουν την ίδια ερώτηση με άλλη διατύπωση:

Πώς πρέπει να προετοιμαστείς;

Ποιες προκλήσεις έχετε αντιμετωπίσει στην σταδιοδρομία σας;

Συνεντευξη για μεταπτυχιακο παπει

Πώς έχετε συνεργαστεί με άλλους;

Όταν απαντάτε στην ερώτηση σχετικά με την ομαδική εργασία και τη συνεργασία σε μια συνέντευξη μεταπτυχιακού τίτλου, είναι σημαντικό να τονίσετε την ικανότητά σας να συνεργάζεστε καλά με άλλους για έναν κοινό στόχο.

Ξεκινήστε συζητώντας την προσωπική σας προσέγγιση στην ομαδική εργασία και πώς βλέπετε τη συνεργασία ως σημαντική πτυχή της επιτυχίας. Μπορείτε να δώσετε παραδείγματα για το πώς έχετε συνεργαστεί με άλλους στο παρελθόν, επισημαίνοντας συγκεκριμένα έργα ή πρωτοβουλίες όπου συνεργαστήκατε με μια ομάδα για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

Εκτός από τη συζήτηση της προσωπικής σας προσέγγισης, μπορείτε επίσης να τονίσετε την ικανότητά σας να είστε ευέλικτοι και προσαρμόσιμοι σε ένα ομαδικό περιβάλλον. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επισήμανση περιπτώσεων όπου έπρεπε να συμβιβαστείτε ή να προσαρμόσετε την προσέγγισή σας προκειμένου να εργαστείτε αποτελεσματικά με άλλους.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες και πώς διασφαλίζετε ότι όλοι στην ομάδα βρίσκονται στην ίδια σελίδα, ακούγοντας ενεργά και παρέχοντας σχόλια.

Τέλος, θα πρέπει να δώσετε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για το πώς έχετε συνεργαστεί με επιτυχία με άλλους για την επίτευξη κοινών στόχων. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα έργο ή πρωτοβουλία από το ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό σας υπόβαθρο, όπου μπορέσατε να εργαστείτε με άλλους με συνεργατικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Φροντίστε να περιγράψετε τους συγκεκριμένους ρόλους και τις συνεισφορές κάθε μέλους της ομάδας και πώς μπορέσατε να αξιοποιήσετε τα δυνατά σημεία κάθε ατόμου για να πετύχετε. Παρέχοντας ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, μπορείτε να επιδείξετε την ικανότητά σας να εργάζεστε αποτελεσματικά σε ομαδικό περιβάλλον και να συμβάλλετε στην επιτυχία ενός έργου ή μιας πρωτοβουλίας.

Τι να φορεσω σε συνέντευξη για μεταπτυχιακό

απαντησεις σε ερωτησεις για μεταπτυχιακο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ

συνεντευξη για μεταπτυχιακο

Τι να φορέσω σε συνέντευξη για μεταπτυχιακό

Μια συνέντευξη για μεταπτυχιακό είναι συνήθως μια επίσημη διαδικασία, οπότε η κατάλληλη ενδυμασία είναι συνήθως επαγγελματική. Προφανώς δεν χρειάζεται απαραίτητα κάποιο κουστούμι, αλλά ρούχα που να θεωρούνται προσεγμένα.

Πώς θα τα καταφέρω σε μία συνέντευξη μεταπτυχιακού;

Δεν θα έχεις μόνο μια ευκαιρία στη ζωή σου. Η καριέρα σου θα είναι γεμάτη με αιτήσεις – έρευνα και πολλές δυσκολίες. Μια σωστή προετοιμασία, σε συνδυασμό με σωστές συμβουλές θα σε βοηθήσουν σε όσα μεταπτυχιακά προγράμματα και συνεντεύξεις θέλεις.